koprive

Kopriva je ...je plevel. Hitro se zaseje, bujno raste in nič kaj simpatično ne zgleda. Navadno jo pulimo iz zemlje in tarnamo nad njo. Če bi upoštevali vse njene koristi, bi jo sejali v vrt. Kopriva očisti naše telo, zato mnogi predvsem spomladi redno uživajo čaj iz kopriv. Pripravljajo jo v juhah, kot špinačo... 

Jaz jo uporabljam predvsem v vrtu in za lase. Na vrtu so uporabne kot škropivo proti ušem. Za škropivo sveže koprive namakam 24 ur, precedim in poškropim napadene rastline. 

Za pripravo gnojila naberem polno vedno kopriv in jih namakam toliko časa, da koprive razpadejo. Tekočina močno smrdi. Uporabna je, ko se neha peniti. Takrat jo zmešam z vodo v razmerju 1:10 v korist vode. Ponavadi pa tekočino vlijem kar v zbiralnik za deževnico, s katero zalivamo paradižnike. Paradižnik ljubi tako gnojilo, kar se kmalu pozna.

Naslednja moja uporaba je za krepkejše lase. Pest svežih kopriv prelijem z vročo vodo in pustim kakšne pol ure. Nato precedim. V približno pol litra čaja vlijem 0,5 dcl domačega kisa. Umite lase sperem z to tekočino in jo pustim na laseh še kakšne pol ure. Nato sperem z vodo. 

Seveda liste kopriv nabiramo spomladi, pred cvetenjem. Liste lahko tudi posušimo in jih uporabljamo pozimi.
Današnji dan je minil v odtenkih zelene. Z lahkoto bi jih dobili več kot 50, ampak to bi bilo čisto preveč. Nekaj pa lahko... 

Comments

Popular Posts