Poletje se končuje

Čeprav je bilo letos že kar preveč sončnih in vročih dni, me kot vedno kar malo stisne, ko pomislim na jesen. Saj ne gre za vreme, bolj za vse obveznosti, ki jih prinaša s seboj. Jutra so hladnejša in obdana v meglo. Sprehod pa toliko bolj skrivnosten.
To je čas, ko je v vrtu in na njivi veliko pridelkov, pa tudi veliko prijetnih opravil. Za vsakega vrtičkarja je gotovo najlepše, ko pobira pridelke. Dozorele so paprike in jajčevci, 
pobrali smo tudi nekaj fižola.
Populili smo česen in čebulo, ter naredili dišeči šopek za zimske dni.
Buče, ki so vedno bolj rdeče in debelejše so popolnoma prekrile kompostni kup. Očitno se muškatne buče in hokaido dobro razumejo. Celo sezono mi kupa ni bilo treba niti enkrat opleti, saj prevel preprosto ni imel prostora.
Lani sem v trgovini z bio hrano kupila fižol Azuki. Zelo majhen, temno rdeč in menda zelo  zdrav. Pest sem ga prihranila, spomladi pa vsadila, tako poizkusno, da vidim, če to azijsko čudo uspeva tudi pri nas. Potrjeno, uspeva. Gre za nizek fižol z rumenimi cvetovi. Moj ni imel nobenih škodljivcev, vendar je to lahko tudi srečno naključje.
Obilico hrane, ki nam jo ponuja narava je dobro shraniti tudi za zimo. Seveda najprej pomislimo na zamrzovalno skrinjo, vlaganje in pasteriziranje. Na ta način hrana izgubi kar nekaj hranilnih vrednosti, zato je dobro premisliti tudi o drugih možnostih, npr. sušenju. Ali še bolje, kako pozimi imeti svežo zelenjavo. Mi smo presadili zimski radič, ki bo v jeseni naredil glave, mraz pa ga bo rdeče obarval.
Koruzo smo zavili v plastiko, ki ostane kmetom od bal, sicer bodo požrešne vrane vso pozobale. Dozorela je tudi rdeča pesa in korenje.
Pa tudi jabolka so vedno lepša.
In še hiter recept za slastno večerjo, bruskete s paradižnikom. Paradižnik operemo in mu očistimo semena. Narežemo ga na centimetrske koščke. Par strokov česna in pest bazilike dobro sesekljamo, ter primešamo v paradižnik, ki mu dodamo še sol in oljčno olje. Popečemo rezine kruha, ter nanje damo pripravljen paradižnik. Mljami. Pa še zelo hitro je pripravljeno.









Comments

Popular Posts