luštrekov šmorn

Končno je luštrek toliko zrasel, da ga lahko naberem. Nekje sem prebrala, da so ga uporabljali že v antičnem Rimu, med drugim so ga ženske dodajale v kopeli, da bi privabile moškega. Ne vem, če to danes še deluje. Res pa je, da še vedno pospešuje odvajanje vode iz telesa. Ima značilen, zelo močan vonj in okus. Ko ga enkrat povohaš, ga ne moreš več zamenjati z drugo rastlino.
Mene spominja na otroštvo. Ker je bilo v tem letnem času veliko dela na njivi in v polju, smo morali večerjo hitro pripraviti, navadno smo uporabili domače sestavine. Spomladi smo večkrat pripravili šmorn z luštrekom. Kot ponavadi je recept enostaven: mlade luštrekove poganjke na drobno narežemo. V skledi zmešamo jajce, ščepec soli, eko pšenično moko in malo mleka. V ponvi segrejemo oljčno olje ter maso med mešanjem rjavo zapečemo. Navadno to uspe v 5-ih do 10-ih minutah. Kuhinja pa je polna močnega vonja... Mjami.
Ta vikend smo posadili krompir. Ampak nismo samo delali, izkoristili smo tudi nekaj kratkih zelenih trenutkov in opazili, da so se popki odprli in da je vedno več popkov in rožic in čebelic...


Comments

Popular Posts