eko pirhi

Kako pobarvati pirhe z naravnimi barvami?  Danes smo v trgovini videli veliko pirhov živih rdečih, rumenih, modrih barv. Čudovitega videza, ampak delujejo prav preveč popolno, plastično. Kar težko je razumeti, da gre za prava jajca.

Odločili smo se, da jih raje sami pobarvamo. Uporabili smo jajca domačih kokoši. Želeli smo skuhati zeleno, rumeno, rdeče, roza in čokoladno rjavo jajce. Ampak ni se izšlo v skladu z načrtom.

Za zeleno barvo smo jajce okoli ene ure kuhali v gosti mešanici špinače, mladih kopriv, listov regrata, žlice kisa in vode. Nato smo ga v tej vodi pustili še kakšni dve uri. Rezultat ni bil prav nič zelen. Jajce se ni popolnoma nič obarvalo.

Drugo jajce smo kuhali 10 do 15 minut v kurkumi. Jajce je postalo rumeno, zamolkle zemeljsko rumene barve. Meni je všeč.
Eno mora biti čokoladno. No, naj bo vsaj rjavo, da bo spominjalo na čokolado. Tega smo 10 do 15 minut kuhali v močni kavi in ga v njej pustili še kakšno uro. Lahko bi bilo bolj čokoladno.

Za punce bi lahko naredili enega roza. Pa ni šlo. Odcedili smo vloženo rdečo peso in v tem soku jajce kuhali. Postalo je rahlo rjavo. Pa se mi zdi, rdeča pesa močno barvilo.

Naše mame niso komplicirale. Jajca so skuhale v čebulnih olupkih. Enostavno, hitro in predvsem učinkovito. Pirhi morajo biti rdeči. Če jih kuhamo v olupkih rdeče čebule postanejo temno rdeči, v olupkih oranžne čebule pa bolj oranžni.
Tole je naša košarica eko pirhov. Niso ravno živopisani, bolj v odtenkih rdeče. Pač v umirjenih, zemeljskih barvah. Bio.





Comments

Popular Posts